Τα πτηνοτροφεία της ΠΙΝΔΟΥ λειτουργούν στις πιο σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις, σε ειδική διάταξη με αρίθμηση επιτρέποντας έτσι τον πλήρη έλεγχο του κάθε κτιρίου και κατ’ επέκταση του κάθε πτηνοτρόφου. Καλύπτουν συνολική έκταση 450.000 m2 και λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τη δραστηριότητα τους, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Πλήρως αυτοματοποιημένους από επιλεγμένα κοπάδια εξασφαλίζοντας έτσι αυγά άριστης ποιότητας.
Οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι σε όλο το νομό. σε ορεινές περιοχές και σε υψόμετρο πάνω από 700 μ. εξασφαλίζοντας έτσι στα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ την ασύγκριτη ορεινή τους γεύση. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τα 22,000.000 κοτόπουλα περίπου.
Τα πτηνοτροφεία αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νομό και κυρίως σε ορεινές περιοχές. Τα κοτόπουλα στεγάζονται σε ειδικά πτηνοτροφεία, τα οποία φέρουν ανοίγματα εξασφαλίζοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση των κοτόπουλων στον περιβάλλοντα χώρο. Η διατροφή τους είναι 100% φυτική και συμπληρώνεται με τη βόσκηση. Είναι πιστοποιημένα και ελέγχονται από τον AGROCERT.
Όλα αυτά τα χρόνια της δραστηριότητας και λειτουργίας της ΠΙΝΔΟΥ, αυτό που ξεχωρίζει είναι η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας, ο αυστηρός και καθημερινός έλεγχος, ο σεβασμός των πτηνοτρόφων στη φύση και το μεράκι τους για τη δουλειά τους.
Το εκκολαπτήριο βρίσκεται στην Κοσμηρά Ιωαννίνων και κατασκευάστηκε το 1996 και έχει δυνατότητα να εκκολάπτει 600.000 αυγά την εβδομάδα και ετησίως περισσότερα από 30.000.000 αυγά. Εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005 και είναι στελεχωμένο με κτηνιάτρους και Γεωπόνους.
Σήμερα πραγματοποιείται επένδυση επέκτασης της δυναμικότητας κατά επιπλέον 600.000 αυγά την εβδομάδα, εκσυγχρονισμός της υφισταμένης παραγωγής και εφαρμογή αυτοματισμού στην διαδικασία παραγωγής.
Διευθυντής εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Λισγάρας Γεώργιος.
Το εκκολαπτήριο είναι εφοδιασμένο με αυτόματες εκκολαπτικές και επωαστικές μηχανές της Ολλανδικής εταιρείας PAS REFORM. Είναι εγκατεστημένο σε τοποθεσία που εξασφαλίζει σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για την καλή υγεία των νεοσσών. Γι' αυτό το λόγο το εκκολαπτήριο εγγυάται τις υψηλότερες προδιαγραφές τελικού προϊόντος.
Είναι πιστοποιημένο για παραγωγή νεοσσών ελευθέρας βοσκής και βιολογικών. Οι νεοσσοί προέρχονται από αυγά που έχουν ελεγχθεί από την κτηνιατρική υπηρεσία και εξέρχονται από το εκκολαπτήριο υγιείς και εμβολιασμένοι. Οι οδηγίες της κτηνιατρικής υπηρεσίας τηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και έτσι η ΠΙΝΔΟΣ εγγυάται άριστη ποιότητα στην παραγωγή τους.
Πρόκειται για υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Πεδινή στο οποία υπάρχει οργανωμένο σύστημα διαχείρισης, συντήρησης εξοπλισμού και ποιοτικού ελέγχου. Παράγει 50 τόνους ανά ώρα έτοιμης ζωοτροφής όλο το 24ωρο που διατίθεται άμεσα στους παραγωγούς του είτε με σιλοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού μας, είτε ενσακισμένο.
Έχει δυναμικότητα 40τον/ώρα με δύο γραμμές παραγωγής των 20 τόνους/ώρα. Η μία γραμμή κατασκευάστηκε το 2001 και η άλλη το 2006. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνάει τους 130.000 τόνους.
Παράγει φυράματα για κοτόπουλα πάχυνσης, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, αγελάδες, αιγοπρόβατα, χοιρινά. Επίσης παράγει ισορροπιστές για τα παραπάνω είδη φυραμάτων. Για την παραγωγή φυραμάτων χρησιμοποιούνται σύστημα θερμικής επεξεργασίας (EXPANDERS). Όλες οι πρώτες ύλες και τα φυράματα ελέγχονται καθημερινά στο χημικό εργαστήριο του εργοστασίου.
Το εργοστάσιο είναι στελεχωμένο με κτηνιάτρους και γεωπόνους. Διευθυντής είναι ο Γεωπόνος Θεοχάρης Κωνσταντίνος.
Σημαντικά πλεονεκτήματα του εργοστασίου είναι:
Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα του, όπου υπάρχει συνεχής έλεγχος για κάθε βλάβη που τυχόν συμβεί καθώς και για την περίπτωση που κάτι δε λειτουργεί σωστά στην επεξεργασία της τροφής.
Η θερμική επεξεργασία που υφίσταται η ζωοτροφή (ατμός, expander) με αποτέλεσμα την καταστροφή των παθογόνων οργανισμών (π.χ. σαλμονέλα) και επιπλέον τη σημαντική βελτίωση της πεπτικότητας της τροφής.
Το σύστημα διαχείρισης του εργοστασίου όπου καταγράφεται με ακρίβεια κάθε υλικό που εισάγεται (είδος, ποσότητα, προμηθευτής, αριθμός αυτοκινήτου, ώρα, σημείο αποθήκευσης του κ.λπ.) καθώς και κάθε είδους ζωοτροφή που διατίθεται (είδος, ποσότητα, αυτοκίνητο διάθεσης, οδηγός, πελάτης).
Οι παραγόμενες ζωοτροφές του εργοστασίου είναι 100% από φυτικά υλικά αποτελούμενα στο μεγαλύτερο μέρος από δημητριακούς καρπούς, προϊόντα καλιούχων καρπών μη μεταλλαγμένα, ανόργανες ύλες, ισορροπημένο μίγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων και καρπών μη μεταλλαγμένα, ανόργανες ύλες, ισορροπημένο μίγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων και αμινοξέα. Όλες οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα ελέγχονται προσεκτικά οε όλα τα στάδια από το προσωπικό του εργοστασίου, που απαρτίζεται από το απαραίτητο προσωπικό (γεωπόνο ζωοτέχνη, μηχανολόγο μηχανικό, ειδικευμένο προσωπικό κ.ά)
Αναλυτικότερα γίνεται:
Το πτηνοσφαγείο αποτελεί μια υπερσύγχρονη μονάδα δυναμικότητας σφαγής 8000 μονάδων την ώρα.
Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους:
Με υπερσύγχρονη και αυτοματοποιημένη παραγωγή σε όλα τα στάδια σφαγής και επεξεργασίας σφαγίου.
Δυνατότητα παραγωγής κοτόπουλου ή προϊόντων αυτού με δυο μεθόδους ψύξης: υδρόψυξη και αερόψυξη.
Σύγχρονα συστήματα ζύγισης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και άμεση δυνατότητα διαλογής βαρών όλων των προϊόντων.
Οι πιο σύγχρονες συσκευαστικές συσκευές (π.χ. μηχανές συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας) εξασφαλίζουν ασφαλή και υγιεινή συντήρηση των προϊόντων κρέατος πουλερικών.
Για την παραγωγή των έτοιμων ψημένων προϊόντων της, η ΠΙΝΔΟΣ έχει επιστρατεύσει τις πιο σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει η σημερινή τεχνολογία της πτηνοτροφίας.
Όλη η διαδικασία παραγωγής ετοίμων ψημένων προϊόντων γίνεται από αυτοματοποιημένα μηχανήματα. Για τα νωπό έτοιμα ψημένα προϊόντα ακολουθείται μέθοδος συσκευασίας σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες (θερμοκρασία -2 οC έως +2 οC). ενώ τα κατεψυγμένα έτοιμα ψημένα παράγονται με τη μέθοδο της υπερταχείας κατάψυξης (θερμοκρασία -18 οC).
Στο χώρο του πτηνοσφαγείου έχουν κατασκευαστεί το 2006 ψυκτικές εγκαταστάσεις 4000τ.μ για την παραγωγή κατεψυγμένων προϊόντων και αποθήκευση τους.
Σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης τόσο των νωπών όσο και των κατεψυγμένων προϊόντων: τα νωπά διατηρούνται σε θερμοκρασίες από -2 οC έως +2 οC ενώ τα κατεψυγμένα, στους -18 oC. Επίσης, οι εγκαταστάσεις παρέχουν τη δυνατότητα κατάψυξης έως 30 τόνους/ημέρα καθώς και δυνατότητα αποθήκευσης έως 5000 τόνους.
Η επιχείρηση διαθέτει σύγχρονο μικροβιολογικό και χημικό εργαστήριο. Ο κύριος ρόλος του είναι η υποστήριξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων με εργαστηριακές αναλύσεις ρουτίνας.
Για την υλοποίηση του έργου του διαθέτει 52 σύγχρονα εργαστηριακά όργανα (που χωρίζονται σε βασικά αναλυτικά όργανα και σε όργανα υποστηρικτικά).
Το προσωπικό του εργαστηρίου είναι συνολικά 4 άτομα με τις παρακάτω ειδικότητες: Ένας βιολόγος, ένας χημικός, μια βοηθός μικροβιολόγου, μια επόπτρια δημόσιας υγιεινής. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους στη χημεία τροφίμων, μικροβιολογία και τεχνολογία τροφίμων.
Υπάρχουν εγκατεστημένες 62 διαφορετικές αναλυτικές μέθοδοι (χημικές, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσοβιολογικές) και παράγονται περισσότερα από 900 αποτελέσματα / μήνα (τα περισσότερα προέρχονται από σύνθετα δείγματα)
Οι αναλυτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται μπορούν να χωριστούν ανάλογα με την ταχύτητα και την αξιοπιστία τους σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Κλασικές πρότυπες μέθοδοι που απαιτούν αρκετό χρόνο και εργασία (διαδοχικές επωάσεις σε μικροβιολογικά υποστρώματα ή διαδοχικά στάδια καθαρισμού και απομόνωσης της χημικής ουσίας), αλλά δίνουν μεγάλη ακρίβεια.
Ενδιάμεσης ταχύτητας τεχνικές που χρησιμοποιούν κάποια από τα αρχικά στάδια των πρότυπων μεθόδων, αλλά δίνουν πολύ πιο γρήγορα και αρκετά αξιόπιστα το τελικό αποτέλεσμα,
Γρήγορες τεχνικές (screening tests) για άμεσα αποτελέσματα που συχνά απαιτούν επιβεβαίωση σε περίπτωση θετικού δείγματος.
Η εφαρμοσμένη βιομηχανική έρευνα με σκοπό τη διατήρηση της κορυφαίας ποιότητας των προϊόντων. Στο τομέα αυτόν υλοποιείται ενδοεπιχειρησιακή έρευνα με την υποδομή και το προσωπικό της Πίνδος. Παράλληλα γίνονται συνεργασίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή/και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η συλλογή ειδικών επιστημονικών γνώσεων σε θέματα αιχμής σχετικά με τη χημική και τη μικροβιολογική ασφάλεια των προϊόντων. Ακολουθεί η μεταφορά των αντίστοιχων πληροφοριών στα σχετικά τμήματα της επιχείρησης.
Η συμμετοχή στην ανάπτυξη νέων προϊόντων ή νέων παραγωγικών διαδικασιών. Πραγματοποιούνται προσδιορισμοί της διάρκειας διατήρησης των νέων προϊόντων πριν αυτά παραχθούν βιομηχανικά και διατεθούν στην αγορά.
Η Εκπαίδευση προσωπικού της επιχείρησης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών.
Βεβαίωση για πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 - PDF 1.04MB
Παράλληλα με το κεντρικό χημικο-μικροβιολογικό εργαστήριο «Η Πίνδος» διαθέτει σύγχρονο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας ζωοτροφών εγκατεστημένο στο Φυραματοποιείο.
Τεχνολογίες αιχμής (π.χ. ΝΙR, Φασματομετρία Εγκύς Υπερύθρου) εφαρμόζονται εκεί για τον άμεσο ποιοτικό έλεγχο των δημητριακών και των ζωοτροφών. Τα εργαστηριακά όργανα υψηλής τεχνολογίας αυτού του εργαστηρίου είναι ηλεκτρονικά συνδεμένα με βάσεις δεδομένων στην Γερμανία για την άμεση ανταλλαγή στοιχείων και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Κληματιά Ιωαννίνων και με την μέθοδο της αερόβιας ζύμωσης μετατρέπει την κοπριά των κοτόπουλων σε οργανικό φυσικό λίπασμα κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες.
Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 2004 και η δυναμικότητα του είναι 2500 τόννους ετησίως. Στα σχέδια του Συνεταιρισμού βρίσκεται η επέκταση του εργοστασίου και ο διπλασιασμός της παραγωγής του.
Κύρια προϊόντα του εργοστασίου είναι το Αγροσύν και το Αγροσύν bio τα οποία είναι φυσικά οργανικά λιπάσματα από κοπριά κότας.
Διευθυντής του εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Τζαμίχας Κωνσταντίνος.
Το εργοστάσιο επεξεργάζεται και αδρανοποιεί όλα τα υποπροϊόντα του πτηνοσφαγείου και παράγει πτηνάλευρα και ζωικό λίπος.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε το 1992 και εκσυγχρονίστηκε το 2009. Η ετήσια παραγωγή του είναι 5000 τόνοι πτηνάλευρο και 2000 τόνοι ζωικό λίπος.
Στο εργοστάσιο έχει εγκατασταθεί το 2005 μονάδα καύσης βιομάζας και παραγωγής θερμότητας για τις ανάγκες όλου του συγκροτήματος του πτηνοσφαγείου.
Διευθυντής εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Τζαμίχας Κωνσταντίνος.