Announcements

Latest news and updates about the cooperative!

Διεθνής διάκριση (βράβευση) αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής στο οποίο μετέχει η ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ

25
Aug 2022
Διεθνής διάκριση (βράβευση) αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής στο οποίο μετέχει η ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ

Ανάμεσα στις καλύτερες επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν από νέους ερευνητές στο 7ο Mediterranean Poultry Summit PS), ένα από τα κορυφαία Συνέδρια στον τομέα  της πτηνοτροφίας για το 2022, διακρίθηκε το έργο της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την επιστημονική ομάδα ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ.

Συγκεκριμένα η εργασία με τίτλο "Antioxidant status, growth performance and meat quality in chickens raised under conventional and alternative commercial production systems" με συγγραφείς τους Βασιλική Μουλασιώτη, Ευγενία Φώτου, Μαρία Παπαδάμη, Κωνσταντίνο Τέλλη , Απόστολο Πατσιά, Βασίλειο Μούση, Μαρία- Ελένη Μπότη, Ιωάννη Σαρρηγεωργίου, Πηγή Λυμπέρη, Βασίλειο Τσίκαρη, Βασίλειο Τσιούρη και Δημόκριτο Τσουκάτο, βραβεύτηκε ως μία από τις καλύτερες αναρτημένες εργασίες (Awardsforthebestscientificcommunicationsforyoungresearchers "poster" sponsoredbytheBritishPoultryScienceJournal) του 7th Mediterranean Poultry Summit  που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 8 έως 10 Ιουνίου 2022 στην Κόρδοβα της Ισπανίας (http://www.mpn-wpsa.org/cordoba2020/proceedings/abstract.php?ida=130216).

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη διατροφική αξία και τους  αντιοξειδωτικούς βιοχημικούς δείκτες του κρέατος κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Π.Ι.Ν.Δ.Ο.Σ.»: «Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων Ελεύθερης Βοσκής» με Επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας κ. Δημόκριτο Τσουκάτο.

Στην διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οι ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν βιο-δείκτες (βιοχημικούς) που επαληθεύουν τη γνησιότητα του τρόπου εκτροφής κοτόπουλων Ελεύθερης Βοσκής, των οποίων η ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς αυξανόμενη. Τα ευρήματα των ερευνητών απαντούν στην απαίτηση του σύγχρονου ανθρώπου για  άμεση ενημέρωση, πληροφόρηση και προηγμένους γρήγορους ελέγχους κατά την παραγωγή των τροφίμων, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο.

Τα ευρήματα  της έρευνας αυτής αποδεικνύουν πως το σύστημα ελεύθερης βοσκής βελτιώνει την απόδοση ανάπτυξης, ενισχύει την ποιότητα του κρέατος και παρέχει καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο σύστημα παραγωγής. Επιπλέον, η προσθήκη φυτικών εκχυλισμάτων στη δίαιτα του κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής μπορεί να βελτιώσει την υγεία, την απόδοση και την ποιότητα του κρέατος, προσφέροντας μια υψηλής διατροφικής αξίας πρόταση στον καταναλωτή και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη γεύση.

Ηγέτης στην έρευνα και στην καινοτομία στον κλάδο της πτηνοτροφίας της χώρας μας, η ΠΙΝΔΟΣ, υποστηρίζει τους νέους επιστήμονες, μετατρέποντας τη γνώση και τα ευρήματα σε γευστικά προϊόντα κοτόπουλου. Ταυτόχρονα υλοποιεί και αντίστοιχα έργα εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας, με αποτέλεσμα να έχει αναδειχτεί σε σημαντικό πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης συνολικά  στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων.

Η ΠΙΝΔΟΣ, ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός στην Ελληνική Πτηνοτροφία, διαγράφοντας μια συνεχώς ανοδική πορεία στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, έχει ως βασικό στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων της, με σεβασμό στην  ασφάλεια του καταναλωτή αλλά και την ευζωία των πουλερικών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ολοκληρώνει την υλοποίηση καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής» (κωδικός έργου T1ΕΔΚ-03939) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ανοσολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.