Announcements

Latest news and updates about the cooperative!

2ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής - Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή «Αγρανάπαυση»;

09
May 2017
2ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής - Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή «Αγρανάπαυση»;

Θεωρώντας δεδομένη τη συμφωνία όλων όσων ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα - εκ μέρους της Πολιτείας και εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα - στο ότι ο αγροτικός κλάδος πρόσφερε και προσφέρει στην εθνική οικονομία, ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων - Η ΠΙΝΔΟΣ, κάλεσε όλους να συμπράξουν ώστε η συμφωνία απόψεων να μετεξελιχθεί σε έργο με απτά αποτελέσματα και έθεσε εαυτόν και τους ομοτίμους του στη διάθεση της Πολιτείας.

Όσον αφορά τις αδυναμίες του κλάδου, επικεντρώθηκε στην έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής - διαχρονική αδυναμία ωστόσο που δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη του, «προνόμιο» μόνον του αγροτικού τομέα, αλλά κάθε τομέα της οικονομίας μας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της δικής του επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον ρόλο του συνεταιριστή δεύτερης γενιάς στην πτηνοτροφία τόνισε ότι η σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου πρέπει να περιλαμβάνει α) προδιαγραφές είδους παραγωγής, και συγκεκριμένα παραγωγής ελληνικού κοτόπουλου, και β) τρόπους παραγωγής του ελληνικού κοτόπουλου.

Ο κύριος Δημητρίου, μιλώντας με τον ρόλο του Προέδρου του μεγαλύτερου συνεταιρισμού της χώρας με 500 μέλη, 1000 εργαζόμενους, 17 κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα, κύκλο εργασιών άνω των 230 εκατ. ευρώ κατ’ έτος χωρίς επιχορηγήσεις και κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε ότι η ΠΙΝΔΟΣ αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που λειτουργεί επί 60 συναπτά έτη με γνώμονα το κέρδος και έφερε μέχρι σήμερα, ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όσον αφορά το συνεταιριστικό κίνημα, υπερθεμάτισε του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στην αγροτική παραγωγή με τρανά αποτελέσματα αλλά και μεγάλες αδυναμίες όπως και πολιτικούς παρεμβατισμούς και ευθύνη εξίσου μοιρασμένη σε κόμματα και διοικήσεις συνεταιρισμών που δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι λειτουργούν ως οικονομικές μονάδες, δηλαδή ως συνεταιριστικές επιχειρήσεις που παρέχουν όλη την απαιτούμενη υποστήριξη στους παραγωγούς-μέλη τους και απορροφούν το σύνολο της παραγωγής τους με τα καλύτερα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα για συνεταιρισμό και μέλη αλλά και σεβασμό στην κοινωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει τον παρεμβατισμό των κυβερνήσεων και τη σπουδή τους για συνεχείς αλλαγές του συνεταιριστικού νόμου με δραματικά ως φάνηκε αποτελέσματα.

Δείτε περισσότερα για το συνέδριο στο αντίστοιχο pdf αρχείο.