Ενημέρωση

Τελευταία νέα και ενημερώσεις για τον συνεταιρισμό!

Ελέγχω το βάρος μου καταναλώνοντας κοτόπουλο

11
Μάι 2020
Ελέγχω το βάρος μου καταναλώνοντας κοτόπουλο

Το κρέας του κοτόπουλου είναι υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους μας. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι ξεκινώντας μία διατροφή που αποσκοπεί στην μείωση ή τη σταθεροποίηση του σωματικού βάρους μας, σε επίπεδα που επιτρέπουν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνει κατανάλωση του κρέατος κοτόπουλου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ξέρετε όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί μας λύνουν όλες τις απορίες καθώς μας εξηγούν  τους βασικούς λόγους για τους οποίους η κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου είναι τόσο σημαντική  στη επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Χαμηλά Λιπαρά

Το κρέας του κοτόπουλου έχει σχετικά χαμηλά, αλλά παράλληλα υψηλής διατροφικής αξίας, λιπαρά. Το νωπό φιλέτο στήθος κοτόπουλου μπορεί να έχει λιγότερα από 1% λιπαρά και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ακόρεστα ενώ δεν περιέχει τα τρανς-λιπαρά που υπάρχουν σε άλλα είδη κρέατος και σχετίζονται με βλάβες της υγείας. Ένα επιπλέον βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το λίπος του κοτόπουλου υπάρχει συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένα σημεία, που μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί. Συνεπώς, αποτελεί το ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε ενδεικτικές τιμές περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες από διάφορα μέρη του κοτόπουλου μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο τεμάχιο, ανάλογα με το αν επιθυμείτε τη μείωση ή απλά τη διατήρηση του σωματικού του βάρους.

 

 

Λιπαρά

Ενέργεια Kcal/100g

Στήθος κοτόπουλο βρασμένο/ατμό χωρίς δέρμα (5)

3 %

151

Στήθος κοτόπουλο ψητό χωρίς δέρμα (3)

4 %

165

Κοτόπουλο ολόκληρο ψητό χωρίς δέρμα (4)

7 %

190

Κοτόπουλο ολόκληρο ψητό με δέρμα (1)

14 %

239

 

Πηγή Πρωτεΐνης

Η υψηλή περιεκτικότητα του κοτόπουλου σε πρωτεΐνη δρα θετικά στην απελευθέρωση του πεπτιδίου PYY που είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη! Η πρωτεΐνη του κοτόπουλου, δηλαδή, βοηθά έμμεσα στην απώλεια βάρους.

Ένα καλά αναπτυγμένο και υγιές μυϊκό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα οφέλη της οποιασδήποτε μορφής άσκησης μεγιστοποιούνται σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή. Το κρέας του κοτόπουλου αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής αφού βοηθά να αναπτυχθεί υγιής μυϊκός ιστός. Βασικό συστατικό των μυών μας είναι οι πρωτεΐνες. Από 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου μπορούμε να προσλάβουμε περισσότερα από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης! Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 40% απαραίτητα αμινοξέα, εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του και είναι απαραίτητα να τα λαμβάνει σε καθημερινό επίπεδο..

Μηδενικός Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Γ.Δ.) δείχνει την ταχύτητα που ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών. Όσο πιο υψηλός ο δείκτης τόσο πιο πολύ και απότομα ανεβαίνει το σάκχαρο με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος μας(6). Το κρέας κοτόπουλου έχει Γλυκαιμικό Δείκτη μηδέν (0)! Αυτό του δίνει την ιδιότητα να μεταβάλλει σταδιακά και όχι απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Έτσι επιφέρει το αίσθημα κορεσμού, ενισχύει την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Συνεπώς, η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού και μέτριου Γ.Δ. είναι σημαντική για όλους ανεξαιρέτως, και όχι αποκλειστικά για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Θρεπτική Αξία

Επιπρόσθετα, το κρέας του κοτόπουλου είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με «περιττές» θερμίδες. Είναι, δηλαδή, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο καθώς και σε βιταμίνες Α, Β6, Β12, νιασίνη(Β3), θειαμίνη (Β1) και ριβοφλαβίνη (Β2).

Κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ: Ο σύμμαχος της ισορροπημένης διατροφής!

Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ ταΐζονται με άριστης ποιότητας δημητριακά. Οι πιστοποιημένες φυτικές τροφές τους ελέγχονται για την επάρκεια των αμινοξέων που οδηγούν σε ανάπτυξη υγιών πτηνών. Με τον τρόπο αυτό παράγουν κρέας με εξαιρετική ποιότητα πρωτεΐνης και με υψηλή περιεκτικότητα των απαραίτητων αμινοξέων. Ειδικότερα, το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ μεγαλώνει σε υψόμετρο άνω των 700 μ. και τρέφεται αποκλειστικά με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλό ποσοστό καλαμποκιού (70%), χαρίζοντας έτσι και το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα πριν και μετά το μαγείρεμα. Προέρχεται από φυλή βραδείας ανάπτυξης και μεγαλώνει για πάνω από 65 ημέρες, γεγονός που κάνει το κρέας του να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και να έχει απίστευτα νόστιμη γεύση.