Ενημέρωση

Τελευταία νέα και ενημερώσεις για τον συνεταιρισμό!

Στον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ στα Ιωάννινα, η 1η συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Πτηνοτροφίας

05
Μάι 2023
Στον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ στα Ιωάννινα, η 1η συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Πτηνοτροφίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Πτηνοτροφίας, στα Ιωάννινα, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ.

Πρόκειται για ένα εθνικό δίκτυο το οποίο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου BroilerNet και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ. Απώτερος σκοπός του δικτύου είναι η συνεργασία και η συλλογή ιδεών γύρω από τρείς βασικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι η Περιβαλλοντική Αειφορία, η Ευζωία και η Προστασία των Ζώων και η Υγεία των Πτηνών. Βασικός επίσης, στόχος είναι η διάδοση σε όλη την Ευρώπη βέλτιστων πρακτικών ευζωίας, υγείας και περιβαλλοντικής διαχείρισης για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.

Η έναρξη αυτής της πρώτης συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας για την Πτηνοτροφία, έγινε από τον κ.  Ιωάννη Πατούνα, (Διευθυντής Ερευνας, Ανάπτυξης και Λειτουργιών της ΠΙΝΔΟΣ), ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες παρουσίασε τον Συνεταιρισμό  και αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της Συνάντησης αυτής. Στη συνέχεια, η Δρ. Ευαγγελία Σωσίδου (Κτηνίατρος-Διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ), παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος BroilerNet, τις δραστηριότητες και το σχέδιο εργασίας για τους επόμενους μήνες. Ακολούθως, υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών των συμμετεχόντων, οι οποίοι δούλεψαν χωρισμένοι σε ομάδες εργασιών.

Το δίκτυο απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες της πτηνοτροφίας και πτηνοτρόφους.  Το  γνωστικό υπόβαθρο των εμπειρογνωμόνων καλύπτει τόσο τους τομείς της Επιστημονικής Έρευνας, όσο και της Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης και διευρύνεται σε θέματα όπως της Ευζωίας των πτηνών, της Διαχείρισης Εκτροφής Κρεατοπαραγωγής, της Υγείας και της Διαχείρισης των πουλερικών, της Περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των πουλερικών, Διαγνωστικά πουλερικών,  της Κυκλικής οικονομίας, της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας καθώς και της διαχείρισης δικτύου εμπειρογνωμόνων.

Κριτήριο για την επιλογή των παραγωγών-πτηνοτρόφων αποτέλεσε η δυνατότητα κάλυψης διαφόρων πεδίων δράσεων όπως τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής (συμβατικά, ελευθέρας βοσκής), οι γεωγραφικές περιοχές, τα διάφορα μεγέθη μονάδων εκτροφής και η εμπειρία στον κλάδο της παραγωγής. Επιπρόσθετα, συμμετέχουν στο Δίκτυο και ορισμένοι παραγωγοί οι οποίοι συνδυάζουν ταυτόχρονα και την εμπειρία αλλά και το επιστημονικό υπόβαθρο σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφορικής, Διαχείρισης Δικτύου Εμπειρογνωμόνων, Περιβαλλοντικής Αειφορίας, Επενδύσεις και Ανάπτυξης στον Τομέα Πτηνοτροφίας και στην παρακολούθησης Υγείας των πτηνών.

Το BroilerNet, στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας Πτηνοτροφίας,  στοχεύει να ενισχύσει την αειφορία και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού τομέα των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής δημιουργώντας χώρο για αλληλεπίδραση μεταξύ επιστήμης και πρακτικής και της συνδημιουργίας έτοιμων προς χρήση καινοτόμων βέλτιστων πρακτικών σε εκμεταλλεύσεις κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής στην Ευρώπη.