Announcements

Latest news and updates about the cooperative!

Η διατροφική αξία του κρέατος κοτόπουλου για τους αθλούμενους

03
Oct 2020
Η διατροφική αξία του  κρέατος κοτόπουλου  για τους αθλούμενους

Η άθληση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την σωματική υγεία και ψυχική ισορροπία των ανθρώπων. Τα οφέλη της οποιασδήποτε μορφής άσκησης μεγιστοποιούνται ταυτόχρονα με μια ισορροπημένη διατροφή. Το κρέας του κοτόπουλου αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής αφού βοηθά να αναπτυχθεί υγιής  μυϊκός ιστός και επιπλέον για την αποκατάσταση μετά από έντονη δραστηριότητα.

Ειδικότερα εξαιτίας του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού και οξειδωτικού στρες οι αθλητές και οι αθλούμενοι έχουν ανάγκη κάθε μέρα επιπλέον ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές τους ανάγκες. Η συνιστώμενη ημερήσια παροχή σε πρωτεΐνες   για γυναίκες (60κg) και άνδρες (70kg) ηλικίας 19-30 ετών με υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι  αντίστοιχα τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 63 γραμμάρια για τους άνδρες.

Σε 200 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου μπορεί να περιέχονται περισσότερα από 50 γραμμάρια πρωτεΐνης! Το κρέας κοτόπουλου περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας γιατί περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 40% απαραίτητα αμινοξέα. Δηλαδή τα αμινοξέα (όπως η τρυπτοφάνη) που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λάβει οπωσδήποτε με τη διατροφή. Επιπλέον η επάρκεια για τον ανθρώπινο οργανισμό και η πληρότητα των αμινοξέων του κρέατος κοτόπουλου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα,  δηλαδή 136 (amino acid score)! Τα τρόφιμα που η αξία των αμινοξέων είναι μεγαλύτερη από  100  έχουν πλήρεις  και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. (1) (2)

Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με «περιττές» θερμίδες. Σε  100g  μαγειρεμένο φιλέτο στήθος χωρίς δέρμα υπάρχουν μόνο 124 θερμίδες που αντιστοιχούν περίπου με τις θερμίδες που «καίγονται» με 33 λεπτά  περπάτημα ή 14 λεπτά τρέξιμο ή 10 λεπτά κολύμπι ή 17 λεπτά ποδήλατο.

Επιπλέον το κρέας του κοτόπουλου είναι πολύ εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι περιέχει λιγότερες πουρίνες από τα άλλα κρέατα και επίσης περιέχει χαμηλή συγκέντρωση συνδετικών ιστών.

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ειδικότερα ο σίδηρος (Fe) που περιέχει συμβάλει στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό, δηλαδή από τους πνεύμονες στους μύες και το υπόλοιπο σώμα.

Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ ταΐζονται με άριστης ποιότητας δημητριακά. Οι πιστοποιημένες φυτικές τροφές τους ελέγχονται και για την επάρκεια των αμινοξέων που οδηγούν σε ανάπτυξη υγιών πτηνών. Με τον τρόπο αυτό παράγουν κρέας με εξαιρετική ποιότητα πρωτεΐνης και  υψηλή περιεκτικότητα απαραίτητων αμινοξέων. Ειδικότερα το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ μεγαλώνει σε υψόμετρο άνω των 700 μ. και τρέφεται μόνο με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλό ποσοστό καλαμποκιού (70%), γι' αυτό και έχει αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα πριν και μετά το μαγείρεμα. Προέρχεται από φυλή βραδείας ανάπτυξης και μεγαλώνει για πάνω από 65 ημέρες, γεγονός που κάνει το κρέας του να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και να έχει απίστευτα νόστιμη γεύση.

 

(1) https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/648/2

(2) https://nutritiondata.self.com/help/analysis-help#protein-quality