Announcements

Latest news and updates about the cooperative!

Η διατροφική αξία του κρέατος κοτόπουλου για τους ηλικιωμένους

07
Oct 2020
Η διατροφική αξία του  κρέατος κοτόπουλου  για τους ηλικιωμένους

Η συστηματική άσκηση όταν συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων μέχρι αρκετά προχωρημένη ηλικία. Με την αύξηση της ηλικίας, ιδιαίτερα άνω των 65, μπορεί να εμφανιστεί η απώλεια μυϊκού ιστού που ονομάζεται σαρκοπενία. Το κρέας του κοτόπουλου σαν απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής  έχει ιδιαίτερη αξία στον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης σαρκοπενίας και στην δια βίου εξασφάλιση υγιούς μυϊκού συστήματος.

Μελέτες δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 30 ετών, χάνουμε περίπου 0,5-1% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο ενώ η μυϊκή μας δύναμη μειώνεται κατά 12%-15% ανά δεκαετία. Συγκεκριμένα, από την ηλικία των 40 ετών, παρατηρείται προοδευτική και γενικευμένη φυσιολογική απώλεια μυϊκής μάζας, υπολογιζόμενη στο 8% ανά δεκαετία έως 70 έτη και 15-25% ανά δεκαετία μετά την ηλικία αυτή. Σε αρχικά στάδια υπάρχει χαλάρωση  και αργότερα απώλεια με συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, αλλά ακόμη και έμμεσα το σκελετό και τις αρθρώσεις μας.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένη ανάγκη πρόσληψης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Προτείνετε η καθημερινή κατανάλωση 1,2-1,3 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή ένας ηλικιωμένος βάρους 70kg θα πρέπει καθημερινά να καταναλώσει περίπου 90 γραμμάρια εύκολα αφομοιώσιμης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. (3)  

Σε 200 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου μπορεί να περιέχονται περισσότερα από 50 γραμμάρια πρωτεΐνης! Το κρέας κοτόπουλου περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας γιατί περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 40% απαραίτητα αμινοξέα. Δηλαδή τα αμινοξέα (όπως η τρυπτοφάνη) που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λάβει οπωσδήποτε με τη διατροφή. Επιπλέον η επάρκεια για τον ανθρώπινο οργανισμό και η πληρότητα των αμινοξέων του κρέατος κοτόπουλου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα,  δηλαδή 136 (amino acid score)! Τα τρόφιμα που η αξία των αμινοξέων είναι μεγαλύτερη από  100  έχουν πλήρεις  και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. (1) (2) Αντίθετα οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης έχουν χαμηλότερη βιολογικής αξία, αφού αρκετά συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις των  απαραίτητων αμινοξέων.

Επιπλέον το κρέας του κοτόπουλου είναι πολύ εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών συνδετικού ιστού σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα.  Έχει αποδειχτεί ότι ο συνδετικός ιστός που υπάρχει στο κόκκινο κρέας μειώνει το ρυθμό της πέψης και αφομοίωσης των πρωτεϊνών. (3) Επιπλέον το κρέας κοτόπουλου είναι πιο εύπεπτο αφού περιέχει  λιγότερες πουρίνες από τα άλλα κρέατα.

Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ ταΐζονται με άριστης ποιότητας δημητριακά. Οι πιστοποιημένες φυτικές τροφές τους ελέγχονται για την επάρκεια των αμινοξέων που οδηγούν σε ανάπτυξη υγιών πτηνών. Με τον τρόπο αυτό παράγουν κρέας με εξαιρετική ποιότητα πρωτεΐνης και  υψηλή περιεκτικότητα απαραίτητων αμινοξέων. Ειδικότερα το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ μεγαλώνει σε υψόμετρο άνω των 700 μ. και τρέφεται μόνο με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλό ποσοστό καλαμποκιού (70%), γι' αυτό και έχει αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα πριν και μετά το μαγείρεμα. Προέρχεται από φυλή βραδείας ανάπτυξης και μεγαλώνει για πάνω από 65 ημέρες, γεγονός που κάνει το κρέας του να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και να έχει απίστευτα νόστιμη γεύση.

 

(1) https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/648/2

(2) https://nutritiondata.self.com/help/analysis-help#protein-quality

(3) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/fnr.v59.27606