Announcements

Latest news and updates about the cooperative!

Κρέας κοτόπουλου: ένας σημαντικός κρίκος της μεσογειακής διατροφής

12
Oct 2020
Κρέας κοτόπουλου: ένας σημαντικός κρίκος της μεσογειακής διατροφής

Είναι γνωστό σε όλους μας πως το κρέας του κοτόπουλου είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας. Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο. Παρακάτω θα δούμε τους βασικούς λόγους που καθιέρωσαν αυτό το άπαχο λευκό κρέας σαν έναν  «πολύτιμο κρίκο» της μεσογειακής διατροφής

 

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;


Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως των κατοίκων της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει σε μερικές βασικές ομάδες τροφίμων που ενσωματώνονται στα καθημερινά γεύματα. Τα βασικά στοιχεία της είναι:

  • Κυρίως φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηροί καρπούς
  • Υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο παίρνουν τη θέση του βουτύρου και άλλων λιγότερο υγιεινών λιπαρών
  • Βότανα και μπαχαρικά, αντί για αλάτι, δίνουν γεύση στο φαγητό
  • Λιγότερο κόκκινο κρέας, μόνο λίγες φορές την εβδομάδα
  • Ψάρι και κοτόπουλο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο (προαιρετικό)
  • Συνεστιάσεις με φίλους και οικογένεια

 

Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε και τα παιδιά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά. Η UNESCO  τη συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς 8 χωρών: Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κροατίας, Κύπρου και Μαρόκου.

 

Γιατί το κρέας του κοτόπουλου μεγιστοποιεί τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής;


1. Χαμηλά λιπαρά.

Περιέχει σχετικά χαμηλά  και υψηλής διατροφικής αξίας λιπαρά.  Για παράδειγμα το νωπό φιλέτο στήθος κοτόπουλου μπορεί να  έχει λιγότερα από 1% λιπαρά.

2. Ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ακόρεστα.

Είναι πλούσιο σε μόνο-ακόρεστα και πολύ-ακόρεστα λιπαρά (ειδικά ω-6 λιπαρά). Εξαιτίας της φυτικής διατροφής των κοτόπουλων ΠΙΝΔΟΣ (πλούσιας σε α λινολεινικό) το κρέας τους περιλαμβάνει και ω-3 λιπαρά. Επίσης δεν περιέχει τα  τρανς-λιπαρά που υπάρχουν σε άλλα είδη κρέατος και σχετίζονται με βλάβες  της υγείας.

3. Το κρέας του κοτόπουλου βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από άλλες τροφές.

Περιέχει δηλαδή ουσίες που αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα/αφομοίωση αυτών των θρεπτικών ουσιών (σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις φυτικές τροφές). Η κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου βοηθά στην καλύτερη  απορρόφηση και αφομοίωση θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα που τρώγονται μαζί με το κοτόπουλο. Μεγιστοποιεί έτσι την απορρόφηση θρεπτικών από όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.

4. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Γ.Δ.) δείχνει την ταχύτητα που ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών. Όσο πιο υψηλός ο δείκτης τόσο πιο πολύ και απότομα ανεβαίνει το σάκχαρο κάτι το οποίο είναι ανεπιθύμητο γιατί μας παχαίνει. Το κρέας κοτόπουλου έχει γλυκαιμικό δείκτη μηδέν (0)! Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλουν σταδιακά και όχι απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Έτσι επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού, ενισχύουν την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Συνεπώς, η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού και μέτριου Γ.Δ. είναι σημαντική για όλους ανεξαιρέτως, και όχι αποκλειστικά για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν με σχετική συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη πιθανότητα κατά 12% να εμφανίσουν διαβήτη! Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως μια εξαιρετική διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

5. Περιέχει Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία.

Το μαγειρεμένο κρέας κοτόπουλου είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με «περιττές» θερμίδες. Είναι δηλαδή πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως φώσφορος, σίδηρος , ψευδάργυρος,  μαγνήσιο,   κάλιο, σελήνιο και επιπλέον βιταμίνες  Α, Β6, Β12 , νιασίνη(Β3), θειαμίνη (Β1) και ριβοφλαβίνη (Β2).

Το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ δημιουργεί άριστο γευστικό συνδυασμό με το ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και άλλα βότανα και μπαχαρικά της Ελλάδας. Το κοτόπουλο γενικά μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους : ιδιαίτερα σαν ψητό, στο φούρνο ή βραστό είναι πλήρως ενταγμένο στον τρόπο που μαγειρεύουμε στη  Μεσόγειο.

Όλα τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ ταΐζονται με τροφές από επιλεγμένα δημητριακά και ραφιναρισμένα σπορέλαια ώστε το προφίλ των λιπαρών που περιέχουν να συμβάλει στην υγεία και ταυτόχρονα να διαμορφώνει την  εξαιρετική ανώτερη γεύση που χαρακτηρίζει τα προϊόντα ΠΙΝΔΟΣ. 

Επιπλέον τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, τα κοκόρια και οι κότες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καλαμποκιού και του μεγάλου χρόνου ζωής τους,  συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα ωφέλημα λιπαρά με ακόμη πιο έντονη μοναδική γεύση.

Ειδικότερα το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ μεγαλώνει σε υψόμετρο άνω των 700 μ. και τρέφεται μόνο με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλό ποσοστό καλαμποκιού (70%), γι' αυτό και έχει αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα πριν και μετά το μαγείρεμα. Προέρχεται από φυλή βραδείας ανάπτυξης και μεγαλώνει για πάνω από 65 ημέρες, γεγονός που κάνει το κρέας του να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και να έχει απίστευτα νόστιμη γεύση.

 

1. https://www.hygeia.gr/mesogeiaki-diatrofi-enas-thisayros-sto-piato-mas

2. https://www.holmesplace.com/gr/el/blog/nutrition/abc-of-mediterranean-diet

3. https://tvxs.gr/news/ygeia/i-mesogeiaki-diatrofi-kai-oi-xamiloi-ydatanthrakes-prolambanoyn-ton-diabiti&dr=tvxsmrstvxs